Saveti za sanaciju poplavljenih kuća

Poplavljena kuca

Poplavljena kuca – izvor

Nakon elementarne nepogode koja je pogodila Srbiju i čitav region, tek počinje prava akcija raščišćavanja poplavljenih objekata. Nakon povlačenja vode najvažnije je obratiti pažnju na zdravlje, jer situacija pogoduje razvoju mikro organizama koji mogu da izazovu različite infekcije i alergijske reakcije. Stoga je neophodno očistiti prostor, izvšiti dezinfekciju i dobro isušiti prostorije koje su bile poplavljene.

 

Čišćenje prostora

Ukoliko je u određenim prostorijama ostalo vode, neophodno je ukloniti je ispumpavanjem. Savetuje se da pre negošto se započne sa čišćenjem, dobro provetrite prostorije, bar pola sata pre ulaska. Obavezno zaštitite sebe – koristite gumene rukavice, obuću koja ne propušta vodu, ali i zaštitnu masku kako ne bi udisali nečistoće.

Laminati parket u slučaju poplava trpe potpunu štetu, tako da je neophodno ukloniti ih. Ovo se savetuje i za tepihe, prostirke, posteljinu, odeću, tapacirani nameštaj, s obzirom da se u tekstilnim materijalima najbrže razvijaju mikroorganizmi.

Nakon uklanjanja podnih obloga, uništenih i oštećenih stvari, treba započeti sa čišćenjem zidova i podova. Neophodno je ukloniti što više slojeva boje sa zidova, a za ovo grubo čišćenje mogu da posluže oštre četke. Uklanjanjem ovih slojeva ubrzaće se sušenje površina, a olakšaće se i kasnije popravke.

Dezinfekcija

Nakon što se prostor koji je bio poplavljen očisti, neophodno je izvršiti dezinfekciju. Vrlo je bitno da se prostorije ne zagrevaju pre dezinfekcije jer to pogoduje razvoju mikro organizama.

Najveća opasnost nakon poplava preti upravo od algi, gljivica i plesni koje se veoma brzo razvijaju i štetno deluju na zdravlje, čak i dugo nakon poplava. Zato je neophodno dobro očistiti sve površine. U ove svrhe može da se koristi rastvor sredstva za dezinfekciju koji treba prskalicama naneti na zidove i podove. Treba biti posebno oprezan prilikom korišćenja sredstava na bazi hlora. Kako bi bili sigurni da ste uklonili svu buđ i gljivice postoje i profesionalna sredstva za uklanjanje ovih mikroorganizama koja su vrlo jednostavna za upotrebu.

Posle izvršene dezinfekcije najbolje bi bilo obratiti se najbližem za vodu za javno zdravlje kako bi dobili dalja uputstva u vezi dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

 

Sušenje

Nakon detaljnog čišćenja i dezinfekcije prostora, na red dolazi isušivanje. Sušenje prirodnim putem, odnosno vetrenjem, zavisno od vremenskih prilika, može da traje od tri do osam meseci. Ukoliko se za sušenje koriste profesionalne mašine, ovaj proces traje oko četiri nedelje. Grejna tela mogu da pomognu prilikom isušivanja, ali u tom slučaju morate biti oprezni, jer visoke temperature pogoduje razvoju štetnih mikroorganizama. Postoje i posebni odstranjivači vlage koji apsorbuju višak vlage u vazduhu i pretvaraju ga u slani rastvor, koji se skuplja u rezervoaru.

 

Neophodno strpljenje

Pre detaljnog čišćenja i dezinfekcije nikako ne treba isušivati prostor koji je bio pogođen poplavom. Čišćenje je mnogo lakše dok je sve vlažno i mokro. Ujedno se smanjuje širenje prašine i spora, a opasnost od udisanja štetnih čestica je manja.

Strpljenje je neophodno i prilikom sanacije unutrašnjih zidova. Naime, dok se zidovi potpuno ne osuše, ne preporučuje se gletovanje i krečenje, kao ni postavljanje tapeta, jer će vlaga izbijati i mesecima kasnije.

Leave a Reply